Wilde konijnen bestrijden

Wilde konijnen leven in familieverband en zijn in staat zich zeer snel voort te planten. Bij geslachtsrijpe dieren, vanaf vier maanden, zo’n drie tot vijf worpen per jaar. De omvang van een worp varieert van vier tot negen konijnen. Door zachte winters komt het voor dat konijnen zich het gehele jaar voortplanten. De jonge dieren uit het eerste en in sommige gevallen ook uit het tweede nest kunnen hetzelfde jaar al werpen.

Het wilde konijn is eenvoudig van de haas te onderscheiden, het is een stuk kleiner, ongeveer 1,5-2 kilo, heeft kleinere oren en een meestal egaal bruingrijze vacht. Daar regelmatig tamme konijnen wilde konijnen vangenontsnappen of worden uitgezet in vakantieperiodes komen er echter allerlei verschillende kleuren wilde en verwilderde konijnen voor.
Wilde konijnen voeden zich met gras, kruiden, ze lusten diverse soorten groente en fruit maar ook boombast. Ze leven in holen, de graafactiviteiten die noodzakelijk zijn om deze holen te maken zorgen naast vraatschade voor overlast door verzakkingen. Daar konijnen zich zeer snel kunnen voorplanten kan de graaf-en vraatschade snel toenemen.

Sportvelden, begraafplaatsen, dijken, wallen, taluds, parken en industrieterreinen zijn plaatsen waar konijnen zich graag vestigen.  Zo zijn er steeds meer sportverenigingen, industrieterreinen en begraafplaatsen die het nieuws halen door een uit de hand gelopen populatie konijnen en op zoek zijn naar een effectieve manier om wilde konijnen te bestrijden.
Wanneer het niet mogelijk is gangenstelsels te graven nemen ze genoegen met andere schuilmogelijkheden zoals containers, spouwen, houtstapels, dichte struiken en afval.

Zachte winters een groot voedselaanbod en gebrek aan beheer (mogelijkheden) zorgen in verstedelijkte gebieden dat overlast door wilde konijnen toeneemt. Met name graaf-en vraatschade, maar ook doordat wilde konijnen regelmatig in aanraking komen met het verkeer, vanuit hygiëne maatregelen en om het lijden door myxomatose te voorkomen, laat men wilde konijnen verjagen en vangen.

Indien u last heeft van schade veroorzaakt door één wild konijn of een konijnenplaag, kunnen wij u op verschillende manieren helpen met het bestrijden, vangen of verjagen van wilde konijnen. Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen